Informatiile actuale despre invazia din Ucraina ne ofera oportunitatea de a analiza mult mai atent dinamica propagandei anti-occidentale, a curentelor populiste si a conversatiilor online despre situatia regionala. Din aceasta perspectiva, datele ultimului raport CPD SNSPA pot oferi elemente noi, pentru contextul mai larg al tendintelor care influenteaza publicul romanesc.

Acest raport contine un studiu mixt despre Romania in contextul crizei din Ucraina, cu rezultate derivate din analiza conversatiilor online, tendintelor de cautare online, precum si atitudinilor populatiei. Astfel, analizam comunicarea pe Facebook (pentru a identifica tendintele de manifestare a vocilor pro-Rusia din Romania), cautarile pe Google (pentru a identifica nivelul interesului romanilor pentru evolutia situatiei din Ucraina, dar si pentru Rusia si NATO), date de sondaj (pentru evaluarea increderii romanilor in actorii geopolitici principali), precum si date de context din spatiul online (pe baza unei analize complexe referitoare la evolutia recenta a narativelor populiste in social media din Romania).

CONCLUZII ALE DATELOR DE SONDAJ – ATITUDINILE POPULATIEI. Nivelul increderii romanilor in actorii occidentali ramane ridicat – 2 din 3 romani au incredere in Vest si resping Rusia, si doar 15% sustin “modelul estic”. Totusi, peste un sfert dintre romani (27%) au ajuns sa considere aderarea Romaniei la NATO si UE “o greseala”. Tot 27% considera ca NATO nu ar ajuta Romania in cazul unui atac si ca Rusia este mai puternica decat NATO. In plus, desi increderea in Rusia nu depaseste 15% la nivelul populatiei, in randul tinerilor inactivi si fara studii superioare, acest procent urca la 23%. Publicul cel mai expus la propaganda si dezinformare este format din tineri inactivi, fara studii superioare si muncitori fara studii superioare. Impreuna, acestia compun 45% din populatie.

CONCLUZII ALE ANALIZEI SPATIULUI ONLINE. Exista o amplificare a narativelor anti-occidentale in peisajul online romanesc. Potentialul conflict din Ucraina a crescut vizibilitatea mesajelor anti-NATO, anti-SUA si anti-Vest in general. TikTok reprezinta 6% din impactul conversatiilor online despre Ucraina. In zona social media exista ample clustere conservatoare (asociate partidelor populiste sau miscarii anti-vaccin) care sunt potentiali promotori ai mesajelor anti-occidentale. Paginile si grupurile de Facebook cu continut pro-Rusia sunt mai vizibile decat in trecut. Iar pagina editiei romanesti Sputnik este mult mai activa decat alte editii Sputnik din regiune.

SURSE ALE DATELOR ANALIZATE: Google Trends, ZeList Monitor, CrowdTangle, sondaje de opinie CPD.

Mai multe detalii, in studiul complet atasat

Mai jos, cateva grafice reprezentative pentru subiectele masurate