La începutul lunii iunie, atât în Europa, cât și în SUA, se celebrează aniversarea a 70 de ani de la Planul Marshall, un vast program de asistență economică, prin care SUA au susținut refacerea economiilor europene, după cel de-al doilea război mondial. Profesorul de origine română Eliot Sorel, un suporter al parteneriatul dintre SUA și România, este un participant activ și totodată un promotor al evenimentelor care amintesc de importanța Planului Marshall. La rândul său, CPD promovează astfel de evenimente, considerând că ele contribuie la consolidarea relației transatlantice.

 

Pe 5 iunie 1947, generalul George C. Marshall a ținut un discurs la Universitatea Harvard, prin care a anunțat lansarea unui amplu program de reconstrucție economică, constând într-un ajutor financiar acordat statelor europene.  Între 1948 şi 1951, cele 16 state europene care au acceptat acest proiect, plus Turcia, au beneficiat de credite, mărfuri şi servicii care au însumat aproape 13 miliarde de dolari. Planul Marshall a contribuit la relansarea economiei Europei occidentale.

 

Marcarea acestui moment în Statele Unite ale Americii a fost puternic susținută de către unul dintre cei mai respectați români de peste Ocean, un suporter activ al cooperării SUA-Europa și un promotor al României în SUA. Este vorba despre reputatul profesor de origine română Eliot Sorel, de la Universitatea „George Washington”. Acesta a participat ca panelist, în data de 5 iunie, la evenimentul organizat de Centrul Internațional George C. Marshall, pentru a sărbători cea de-a 70-a aniversare a Planului Marshall.

 

A fost unul dintre cele mai importante evenimente organizate cu această ocazie, aproximativ 300 de persoane reunindu-se la Casa Marshall din Leesburg, pentru un simpozion de o zi, în prezența fostului secretar de stat Madeleine Albright.

 

Eliot Sorel este medic practicant, profesor la Universitatea „George Washington”, din capitala Statelor Unite, recunoscut ca lider mondial în domeniul sănătății. Dr. Sorel este fondator și președinte al World Youth Democracy Forum, din cadrul  Elliot School of International Affairs, o platformă care încurajează cooperarea și dialogul între tinerii teoreticieni și practicieni ai democrației din întreaga lume.