În data de 5 decembrie, Harvard Kennedy School a găzduit seminarul Energy Policy Seminar: Putting a Price Cap on Russian Oil”, având ca temă politica energetică, mai exact plafonarea prețului pentru petrolul rusesc. Evenimentul i-a avut ca invitați pe Catherine Wolfram, visiting professor la Harvard Kennedy School, și pe Ben Harris, secretar adjunct pentru politică economică și consilier al secretarului Trezoreriei. Aceștia au dezbătut topicul plafonării prețului petrolului rusesc și modul în care statele membre G7 pot acționa în acest sens, dat fiind contextul politico-economic actual. De altfel, în ziua în care a avut loc seminarul organizat de Harvard Kennedy School a intrar în vigoare interdicția de import țiței din Rusia în UE.

„Combinatia dintre creativitate și colaborare poate fi foarte puternica. G7 nu ar fi ajuns aici fără ambele”, a susținut Ben Harris, care a subliniat importanța acțiunii comune la nivel internațional în vederea limitării influenței rusești. Evoluția rapidă a războiului, alături de toate consecițele sale economice și sociale a creat îngrijorare pe întregul glob și a produs senzația unui viitor incert, însă dialogul și colaborarea sunt cele care asigură depășirea dificultăților.

„Cel de-al 6-lea pachet de sancțiuni aplicat de UE a realizat două lucruri: în primul rând, a interzis importul european de petrol maritim; în al doilea rând, a asigurat că furnizorii de servicii nu pot fi utilizați ca și complici în comercializarea petrolului rusesc”, a completat Harris. 

Discuția a vizat impactul plafonării de către UE a prețului petrolului, măsura fiind considerată de către Catherine Wolfram o metodă eficientă de a stopa finanțarea Kremlinului în contextul războiului.

Seminarul a pus în lumină un subiect de mare interes la nivel internațional și a atins o serie de problematici precum comercializarea petrolului, lipsa de transparență a pieței, cel de-al 6-lea pachet de sancțiuni impus de UE, modalități de a combate presiunile rusești etc.. Evenimentul a subliniat preocuparea actorilor politici, a experților, a mediul academic și a zonei de business față de implicațiile globale ale agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei.